Doğal zeytinyağı çeşitleri dediğimizde aslında karşımıza büyük bir deniz çıkmaktadır. Sofralarımızın vazgeçilmezi olan zeytinyağlarının hikayeleri, soframıza gelmeden önce geçirdikleri süreçler, verilen emekler zeytinyağının değerini bir kez daha hatırlamamızı sağlar. Zeytinyağı çeşitleri nelerdir, kaç çeşit zeytinyağı vardır, bunların zararları neler yararları neler gibi sorular kafanızı karıştırıyor olabilir. Bu yazımızda üç zeytinyağı çeşidini anlatalım isteriz.
- Natürel Zeytinyağı
- Soğuk Sıkım Zeytinyağı
- Erken Hasat Zeytinyağı
Natürel Zeytinyağı
Natürel zeytinyağı belki de en çok bilinen zeytinyağı çeşididir. Natürel zeytinyağı ise kendi içerisinde üç bölüme ayrılmaktadır. Bunlar; natürel sızma zeytinyağı, natürel birinci zeytinyağı ve natürel ikinci zeytinyağıdır.
Natürel Sızma Zeytinyağı
Natürel sızma zeytinyağı serbest yağ asitliği olan oleik asit oranından ismini almaktadır. Zeytinyağı çeşitleri asit oranlarına göre adlandırılmaktadır. Natürel sızma zeytinyağının asit oranı en fazla %0,5’tir. Zeytin kokusunu en net hissedebileceğiniz zeytinyağı çeşididir. Zeytinyağı aromasını, yoğunluğunu seven kişiler vazgeçilmez kaliteli zeytinyağı çeşididir. Bu yoğun güzel aromalı zeytinyağı tadını kahvaltınızdan, yemeklerinize kadar her yerde kullanabilirsiniz. Ethem Bey Zeytinyağları natürel sızma zeytinyağında ise zeytin kokusuna, hindiba, cibes, Ege otları, yeşil muz kabuğu gibi tatlarda eşlik etmektedir.
Natürel Birinci Zeytinyağı
Natürel birinci zeytinyağı belki de duymaya çok aşina olmadığınız ama aslında bildiğinizi düşündüğümüz bir zeytinyağı çeşididir. Natürel birinci zeytinyağı herhangi rafine işlem görmeden sofranıza gelen zeytinyağıdır. Natürel birinci zeytinyağındaki asit oranı en fazla %0,9’dur. Asit oranından dolayı tadı ve kokusu bakımından sızma zeytinyağlarına göre daha hafif bir zeytinyağı çeşididir. Sıcak, soğuk yemeklerinizde kullanabileceğiniz özel çeşitlerdendir. Güneş ve nemden korumanız önerilir. Zeytinyağının özelliği bakımından genellikle serin ve kuru alanlarda saklamanız önemlidir. Ethem Bey Zeytinyağları Ayvalık çeşidi olan natürel birinci zeytinyağı kullandığınızda çeşidinden dolayı zeytin kokusunun yanında kırmızı domates kokusunu da almanız mümkün.
Natürel İkinci Zeytinyağı
Natürel ikinci zeytinyağları asit oranı yüksek zeytinyağı çeşitlerindendir. Asit oranları %2 ile %3,3 arasındadır. Bu sebeple düşük kalite zeytinyağı çeşidi olarak da bilinir. %3,3 üzerindeki asit oranına sahip olan zeytinyağları ise rafine edilmeye gönderilmektedir. Natürel ikinci zeytinyağı gibi asit oranına sahip zeytinyağlarını ise kızartmalar gibi yemek çeşitlerinde kullanabilirsiniz.
Soğuk Sıkım Zeytinyağı
Soğuk sıkım zeytinyağı erken hasat döneminde gerçekleştirilen bir türdür. Zeytinlerin düşmesi beklenmeden toplanarak taş değirmende çekirdekleri ile öğütülerek sonrasında hasır çuvallar içerisinde ezilerek elde edilir. Soğuk sıkım adını işlemler gerçekleştirilirken kullanılan suyun sıcaklık derecesinden alır.
Soğuk sıkım zeytinyağı yapılırken kullanılan suyun derecesi 27 dereceyi geçmemelidir. Suyun derecesi ne kadar önemli olabilir diye düşünebilirsiniz. Fakat kullanılan suyun derecesi zeytinlerin içerisinde bulunan vitamin, minerallerden lezzet ve aromasına kadar etki etmektedir. Sağlık için en faydalı, lezzet ve aromasını koruması açısından da en kaliteli zeytinyağı çeşidi olarak bilinmektedir.
Erken Hasat Zeytinyağı
Erken hasat zeytinyağı adından da anlaşıldığı gibi zamanından önce toplanan yani zeytin yeşilken toplanarak olgunlaşmamış zeytinden yapılmaktadır. Erken hasat zeytinyağları için zeytinler genellikle ekim ayında toplanır. Hasat zamanının erken olması sebebi ile zeytinyağı polifenol açısından oldukça zengindir. Polifenol zeytine yeşil rengi veren aynı zamanda antioksidan özelliğe sahip maddedir. Antioksidanlar ise kalp rahatsızlıkları risklerini azalttıklarıyla bilinmektedir. Erken hasat zeytinyağları asit oranı ise %0,5’tir. En zahmetli zeytinyağları arasında olan bir o kadar da kaliteli ve lezzetli zeytinyağı çeşididir.